Celebrar per trobar Chiara

Un centenari que es tanca, però no es tanca… El 22 de gener 2021 recordàvem que 101 anys enrere va néixer a Trento Chiara Lubich, fundadora del Moviment dels Focolars. Aquest mateix dia en què s’acabava l’any del seu centenari, la comunitat dels Focolars present a Barcelona, es va reunir, telemàticament, per celebrar-ho, en un intens clima de família que traspassava les pantalles dels dispositius.

“Celebrar per trobar Chiara” ha estat el lema de tot el centenari. Sí, perquè no volia ser un record nostàlgic d’aquesta dona del segle XX, avançada a la seva època, que va acollir un carisma, un do de Déu per a tota la família humana, arrelat en l’Evangeli i amb l’objectiu de la fraternitat universal i la unitat. La commemoració del centenari volia ser una celebració festiva que permetés trobar-se avui amb aquest “ideal” de la unitat, actualitzat i encarnat en el món d’ara.

Sens dubte, amb la pandèmia de la Covid-19, tots els preparatius pensats arreu del món s’han capgirat, obrint noves perspectives. També a Barcelona… Diverses les idees que hi havia sobre la taula i finalment, ens hem retrobat com a família dels Focolars, no només de Barcelona, sinó de diversos indrets de Catalunya i les Illes, a través d’internet.

Música i cançons, una passejada virtual per l’Exposició del centenari realitzada a Trento, un reportatge sobre el viatge de Chiara Lubich a Barcelona i Madrid l’any 2002… I molts testimonis personals de joves i grans. Què va suposar a la teva vida l’encontre amb Chiara i el seu ideal de vida? Com podem trobar Chiara avui? La proposta de viure per la fraternitat universal ha marcat la vida de moltes persones, de cop o lentament, però de manera definitiva. Colpidores les respostes sobre on trobem avui el seu esperit: en la comunitat, en la gent que estima, en un mateix quan vivim l’esperit de família que ella ens va deixar com a llegat: “sigueu sempre família”.

Al final, la composició d’un núvol de paraules de forma virtual, amb les aportacions de tots els que hi havia connectats, va plasmar en directe, de manera col·lectiva, els efectes de la trobada personal amb el carisma de la unitat, gràcies a l’ajuda mútua perquè ningú no quedés fora per manca de coneixements tecnològics.

El centenari s’ha acabat, però l’onada de vida del carisma de la unitat continuarà estenent-se, en amplada i profunditat arreu del món, si és així en cadascú de nosaltres.